CLAUDE DEBUSSY sub „Clar de Lună”. Cum a fost creat Doodle-ul pentru CLAUDE DEBUSSY, la 151 de ani de la naștere

CLAUDE DEBUSSY sub Clar de Lună. Cum a fost creat Doodle-ul pentru CLAUDE DEBUSSY, la 151 de ani de la naștere
Publicat: 22/08/2013, 12:36
Actualizat: 26/03/2019, 04:06

CLAUDE DEBUSSY Google Doodle. Motorul de căutare online Google îl omagiază joi, printr-un logo animat, muzical, pe compozitorul francez Claude Debussy, de la a cărui naștere se împlinesc 151 de ani.

Logoul are drept coloană sonoră una dintre cele mai celebre compoziții ale muzicianului francez Claude Debussy, „Clair de lune”. Doodle-ul prezintă o parte a unui oraș situat pe malul unui râu: luminile se aprind și se sting pe străzi și în case, pe măsură ce acordurile muzicii evoluează, se văd mașini, vaporașe și bicicliști care trec pe stradă, din coșurile caselor iese fum, iar ploaia începe să cadă. Animația se încheie cu doi oameni care vâslesc în bărci diferite, venind din direcții opuse, iar când ajung unul în dreptul celuilalt împart o umbrelă roșie pentru a se proteja de ploaie.

Achille-Claude Debussy, născut pe 22 august 1862, la Saint-Germain-en-Laye, este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori din lume, autorul unui stil original, inovator, ale cărui lucrări au reprezentat în epocă o evadare din conceptele tradiționaliste. Potrivit specialiștilor în domeniu, Debussy este și unul dintre cei mai importanți compozitori de muzică de pian, fiind întrecut poate doar de Frederic Chopin.

Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mauté de Fleurville, care susținea că a studiat pianul chiar cu Frédéric Chopin. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservatorul din Paris, unde acesta a studiat între anii 1872 și 1884. La început, Debussy a dorit să devină pianist, însă, ulterior, a abandonat ideea, după ce a ratat examenele de pian din 1878 și 1879. În 1880, el a participat la cursurile de compoziție ale lui Ernest Guiraud și, sub coordonarea acestuia, Debussy a câștigat locul al doilea la competiția Prix de Rome, în 1883, dar și primul loc, în 1884, cu lucrarea „L’enfant prodigue”, cu ajutorul căreia a obținut și o bursă de studii la Vila de Medici din Roma, timp de trei ani.

Lucrările muzicale ale lui Claude Debussy, alături de cele ale lui Maurice Ravel, dau naștere unui nou curent, impresionismul muzical, ce marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional. Curentul impresionist, apărut inițial în pictură, este caracterizat prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor.

A dezvoltat un sistem original de structură muzicală și armonică ce exprima idealurile la care au aspirat, de altfel, toți scriitorii și pictorii impresioniști și simboliști ai timpului său. Totuși, lui Debussy nu-i plăcea ca lucrările sale să fie încadrate în curentul impresionist. Muzica sa este apreciată pentru componenta senzorială și frecventele modificări de tonalitate. De altfel, lucrările lui Debussy reflectau întâmplările și faptele din viața sa tumultuoasă.

Stilul său a fost definit de Debussy însuși: „Muzica este spațiul dintre note” („La musique est l’espace entre les notes”).

Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără „Clair de lune” (din „Suite bergamasque”, 1890 – 1905), „Prélude à l’après-midi d’un faune” (1894), opera „Pelléas et Mélisande” (1902), „La Mer” (1905), „Stampe”, „Măști”, „Insula veselă”, „Trei cântece din Franța”, „Serbările galante”, „Promenada celor doi amanți”, „12 studii pentru pian”, suita „En blanc et noir” pentru două piane etc.

Claude Debussy a devenit Cavaler al Legiunii de Onoare în 1903.

Viața sa privată a fost una turbulentă, Debussy având foarte multe relații sentimentale. În 1899, el s-a căsătorit cu Rosalie (Lilly) Texier, de profesie manechin, după ce a amenințat-o că se sinucide dacă nu-i acceptă cererea în căsătorie. La scurt timp, însă, a început să fie enervat de limitările ei intelectuale și ignoranța muzicală, deși Texier era o persoană plăcută de cei din jur. În 1904, Debussy a făcut cunoștință cu Emma Bardac, soția bancherului Sigismond Bardac, al cărei fiu îi era student. Spre deosebire de Texier, Bardac era sofisticată, strălucitoare în conversație și o bună cântăreață. Debussy s-a separat de Texier, iar, cu cinci zile înainte de a cincea aniversare a căsătoriei lor, aceasta a încercat să se sinucidă cu un revolver. A urmat un scandal public ce l-a îndepărtat pe Debussy de mulți dintre prietenii lui, iar Bardac a fost respinsă de propria familie. Cei doi s-au căsătorit în 1908, după ce, în 1905, li se născuse o fiică, singurul copil al compozitorului, Claude-Emma. Cunoscută ca ‘Chouchou’, Claude-Emma a reprezentat o mare sursă de inspirație muzicală pentru Debussy – de altfel, i-a dedicat suita de șapte piese miniaturale „Colțul copiilor”.

Debussy a murit pe 25 martie 1918, la vârsta de 55 de ani, din cauza unui cancer rectal, și este înmormântat în micul cimitir Passy din Paris, după dorința sa („printre copaci și păsări”).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Un nou cutremur în această dimineață în Grecia! Ce magnitudine a avut seismul
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Vedeta Pro TV, paralizată după ce a mâncat brânză. Era contaminată cu o bacterie rară...
Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Mărturisirile tulburătoare ale fiului lui Leo Iorga: "De fapt, mereu mă întreba: „Când e gata...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil